Thursday, January 20, 2011

Een nieuwe overwinning voor April!

Maar laat ik bij het begin beginnen....

Na de lange vlucht naar Curacao kregen April en haar zusje Hazel complimentjes van enkele medepassagiers over hun gedrag. Ik bedank op mijn beurt deze medepassagiers voor hun begrip en de genomen moeite. Deze mensen begrijpen dat ouders van ‘speciale’ kinderen vaak hunkeren naar de vriendelijkheid en acceptatie van anderen.

Dag 1

Na een weekend van acclimatiseren begint dan eindelijk het spannende avontuur.

April en Hazel gaan het water in.
April zet het op een schreeuwen. Ze WIL niet vastgehouden worden en ze WIL niks weten van die best wel grote vis die geduldig naast haar zwemt. Ze spant alle spieren in haar lichaam en kromt haar rug. Ze schreeuwt uit alle macht en is volledig onbereikbaar.
Petje af voor het geduld en professionalisme van April’s therapeut Gerwin. Na een halfuurtje ga ik weg van het dok. Het is altijd moeilijk om April zo te zien, maar vooral na maandenlange opgebouwde spanning.
Als ik later terug kom is er enige verbetering. April zit inmiddels op het dok en voelt zich meer in controle. Ze flappert echter hevig met haar handen en haar gezicht is niet ontspannen.

Hazel is in het water gegleden en voelt zich zo vrij als een visje. Ons prinsesje geniet van alle aandacht van de therapeuten, de dolfijntrainer en de dolfijn. Ze wil daarom ook best wel aan het einde van de eerste ‘les’ de dolfijn een zoentje geven op zijn snuit.

Dag 2 en 3

Als wij het terrein van CDTC (Curacao Dolphin Therapy Centre) oplopen wordt April enthousiast. Ze herkent haar omgeving en is zichtbaar blij. Ik ben blij dat April goede associaties heeft met de eravring van de vorige dag. Tijdens de therapie is April ietsje meer ontspannen en in het water vertrouwt ze Gerwin iets. Ze gaat nog een paar keer tekeer maar is redelijk snel weer gekalmeerd. De dolfijn is nog best wel groot en April voelt zich prettiger op het dok. Haar angsten overheersen nog.

Hazel daarentegen ontplooid zich als een volleerd dolfijnenzwemmer. De opdrachten die haar therapeut Dirkje met haar, voor en tussen de zwemsessies doet weet ze snel en goed te volbrengen. De focus bij Hazel is op verbale communicatie. De reacties op Hazel’s spraakkunst zijn direct en bijzonder motiverend; ze mag weer een rondje op Chabelita’s rug meezwemmen. Hazel houdt een lange staf in het water en ;laat de dolfijn meters hoog springen, niet 1 keer, maar wel 5 keer. Best wel eng, maar vooral leuk. Goed he? Onze Hazel de superster.

Dag 4

April versus angst – 1:0
Vandaag zagen we met tranen in onze ogen hoe April een rondje maakt op ‘haar’ dolfijn Pepita. Wat een overwinning. We zijn trots op je meissie!
April geniet en wordt vertrouwd met het water, Gerwin en Pepita. Tussen de sessies werkt April met Gerwin. De focus met April is dat zij zich meer zal uiten via taal, gebaren of pictos. Als April meer vertrouwd raakt met emoties en haar eigen lichaam kan zij misschien beter haar gevoelens, en natuurlijk ook praktische zaken als ‘ik moet plassen, poepen etc.’ communiceren(Dan zal onze zorgverzekeraar weer minder luiers hoeven te verstrekken.)
Later is er een akkefietje maar April herstelt zich snel. Geen spoor van ‘ouderwets autistisch door het lint gaan’. Vandaag heeft April weer een angst overwonnen en een stukje controle overgegeven. Hoera!

Hazel heeft vandaag iets meer moeite om haar aandacht te houden maar geen s;lechte dag. Ze heeft haar opdrachten weer met vlag en wimpel doorstaan en ons prinsesje geniet van de aandacht en gezichtmassage die ze ontvangt.
Dirkje, Hazel’s therapeut en tevens logopediste, geeft Hazel lessen in mondmotoriek (lekker in de spiegel kijken) en een speciale massage die het bewustzijn en spieren in heer gezicht stimuleren. Dit is aan Hazel wel besteed en ze gaat er eens lekker voor liggen.

3 comments:

 1. Hoi allemaal!!

  Wat ontzettend leuk om jullie berichten te lezen! Goed om te horen dat de vlucht goed is verlopen en de dames (en daarmee jullie!) zelf complimentjes kregen!

  Renate, hoe gaat het met je rug? Ik hoop dat het inmiddels beter gaat!

  Zo te lezen hebben de dames het erg naar hun zin en doen ze een hoop nieuwe, leerzame ervaringen op. Ik ben heel trots op jullie dames!! En ik ben voor jullie natuurlijk heel blij dat alles zo positief verloopt en jullie zulke goede trainers/therapeuten hebben.

  Het weer is hier drama, veel regen, dus ik zou zeggen: geniet van het heerlijke weer!

  Heel veel plezier en succes en tot een volgend berichtje!

  Liefs,
  Ashley

  ReplyDelete
 2. Wat is dit goed om te lezen, en wat zijn wij ontzettend trots op April en Hazel!!!Wat zijn ze stoer met de dolfijnen, mooi om te lezen wat de therapie met de meisjes doet. Geef ze maar een dikke knuffel en Olav ok natuurlijk!
  Veel liefs van mij,Robin en Jeek

  ReplyDelete
 3. Mooi verhaal en leuke foto's met blije snoetjes. Zo'n therapie zou voor ons ook wel wat zijn ;-) Goed te lezen dat de meiden het zo leuk vinden na de aanvankelijke strubbelingen.

  Groetjes RCCV

  ReplyDelete